Емисије

Данас актуелно 21. децембар 2014

25:56 минута (4.46 МБ)

Питајте свештеника

88:57 минута (15.27 МБ)

У недељу 21. децембра 2014. г. на многобројна питања наших слушалаца у овој емисији одговарао је јереј Мирко Вукотић парох Кочански.

 

О језику роде да ти појем CXLII

34:20 минута (4.92 МБ)

У овом издању емисије "О језику роде да ти појем" присјећамо се дијела приче професора српског језика и књижевности Леке Вујисића која је емитована на радио "Светигори" прије три године. Ријеч је о пјеснику Алекси Шантићу.

Детињци

11:22 минута (1.96 МБ)

У трећу недељу пред Божић слави се овај празник. Тога дана ујутру рано, или по доласку из цркве са богослужења, одрасли вежу своју или туђу дjецу. За везивање се обично користи каиш, гајтан или обичан канап, или обичан дебљи конац. Обично се завежу ноге или руке, па се једним диjелом канап завеже за сто или столицу. Везивање на Детињце, Материце и Оце има вишеструку символику. Прво символизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама. Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко посjедује поштено зарађену имовину и добра дjела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на последњем Страшном суду, где ће се само вредновати оно што је човjек добро у свом животу учинио. Добра и штедљива дjеца прикупе нешто средстава штедњом па за тај дан набаве неку част и "дријеше" се онима који их вежу.

Православна Русија CLIV

27:20 минута (3.92 МБ)

Протојереј Алексеј Умински говори о ишчекивању Божића, о празнини и пустоши коју оставља Нова година, о предновогодишњој сујети кроз коју треба пронијети божићну радост.

 

Хришћани говоре о Богу и животу XLV

55:18 минута (9.5 МБ)

У овој епизоди емисије "Хришћани говоре о Богу и животу" гост монаха Арсенија (Јовановића) био је г. Радисав Рајо Јеврић чији је фим "Такве вјере ни у Израиљу не нађох" награђен на овогодишњем филмском фестивалу "Радоњеж" у Москви.

 

Први светски рат - 100 година касније XV

30:55 минута (5.31 МБ)

Преузимајући команду над Првом армијом у драматичним данима Колубарске битке генерал Живојин Мишић је, доносећи важне одлуке и на своју руку, већ клонуле војнике повео у најсјајнију побjеду српске војске током Великог рата. Тако је ушао у историју раме уз раме са највећим војсковођама тог времена, а Србија га је наградила чином војводе и највећим одликовањем.

Oва емисија ће бити посвећена њему и величанственој побједи у Колубарској битци.

Данас актуелно 20. децембар 2014

30:00 минута (5.15 МБ)

Музичка енциклопедија CXVII

34:09 минута (5.87 МБ)

У емисији "Музичка енциклопедија" можете чути музику филмског композитора Виктор Јанга. Прилог припремила Марија Станишић.

 

Монах Арсеније (Јовановић): "Боје су патња свјетлости"

Tagged:
102:38 минута (17.62 МБ)

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Боје су патња свјетлости" које је одржао 17. децембра 2014. године на Академији Српске Православне Цркве за умјетност и конзеврацију у Београду.

 

Данас актуелно 19. децембар 2014

30:00 минута (5.15 МБ)

Житије Светог Николе Мирликијског Чудотворца

96:48 минута (16.62 МБ)

Овај велики Чудотворац и изврсни посредник пред Богом, родио се у земљи Ликији у граду Патари. Његови родитељи, отац Теофан и мајка Нона имали су само њега једнога. Беше то благословено дете од самог рођења свог, јер и није могао бити другачији од благочестивих и милостивих родитеља какви су били његови. Наденуше му име Николај, што у преводу значи победитељ народа, и он се заиста по благослову Божјем показа као победитељ над злом у целом свету. Овај славни светитељ и данас се слави по целом свету. Пошто је био дарован од Бога, посветише га Богу. О духовном животу поучавао га је стриц Николај епископ Патарски, те се скупа и замонашише у манастиру "Нови Сион".

Данас актуелно 18. децембар 2014

30:00 минута (5.16 МБ)

Житије преподобног Саве Освећеног

60:05 минута (10.32 МБ)

Преподобни Сава родио се у тридесет првој години царовања грчког цара Теодосија Млађег, у области Кападокијској, у селу званом Муталаска, близу Кесарије. То село беше незнатно, али рођењем Саве у њему оно постаде знаменитије од Арматема, у коме одрасте божанствени пророк Самуило. Родитељи блаженога Саве беху Јован и Софија, људи високог порекла и побожни. Када детету беше пет година, они отпутоваше у Александрију, јер Јован бејаше на царској служби и имађаше висок војнички чин. Но по Божјем промислу Сава би остављен са родитељским имањем код брата његове мајке.

Bona fides - Слободан Јовановић - прво име српске правне науке

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је друго издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вери

Слободан Јовановић је био српски правник, историчар, књижевник и политичар, потпредседник Министарског савета Краљевине Југославије, председник Министарског савета Краљевине Југославије у Лондону, професор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, ректор Београдског универзитета, професор јавног права и декан Правног факултета у Београду.