Емисије

Данас актуелно 8. октобар 2015

30:04 минута (5.16 МБ)

Свети Јован Богослов, апостол и јеванђелист

7:13 минута (1.24 МБ)

Свети Јован Богослов, апостол и јеванђелист. Син рибара Зеведеја и Саломије, кћери Јосифа, обручника свете Богородице. Позван Господом Исусом Јован одмах остави свога оца и мреже рибарске, и пође са својим братом Јаковом за Христом. И од тада се више није одвајао од Господа свога до краја. Са Петром и Јаковом присуствовао је васкрсењу кћери Јаирове и Преображењу Господа. На Тајној Вечери ставио је био главу на прси Исусове. Када су сви други били оставили распетога Господа, Јован је са светом Богомајком остао под Крстом. По наређењу Господа он је после био као син светој Дјеви Марији и брижно је служио и чувао до успенија њеног.

Византија земља живих XXIII

15:41 минута (2.7 МБ)

У овој епизоди емисије "Византија - земља живих", јерођакон Јаков сабрат Цетињског манастира говори о томе колико је била важна заклетва као потврда истине у Византији.

 

Тонски запис обраћања другог дана научног скупа "Религија, политика, право" који је одржан у манастиру Подмаине у Будви

Tagged:
190:23 минута (21.79 МБ)

Међународни научни скуп „Религија, политика, право" одржан је 2 и 3. октобра 2015.  у манастиру Подмаине у Будви.

Организатор скупа, на коме је учествовало четрдесетак еминентних иностраних и домаћих научника из ових области, је Митрополија црногорско-приморска у сарадњи са Институтом за упоредно право и Центром за проучавање религије и вјерску толеранцију из Београда.

Отварајући скуп Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је између осталог казао да је од искони све управљено, усмјерено праведним путем.

„То је тако управо због тога што је све саграђено на правди. Правда је сама по себи својство истине. Истина, да би била истина, она мора и треба да буде правда", казао је Владика.

Данас актуелно 7. октобар 2015

28:53 минута (4.96 МБ)

Данас актуелно 6. октобар 2015

32:51 минута (5.64 МБ)

Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља

14:22 минута (2.47 МБ)

Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су цијелог живота жељели и од Бога просили једно дијете; чудо зачећа Јованова у престарјелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења. Јер са Јованом имађаше Бог нарочито велике намјере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу свијета. Преко својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездјетне Саре, и Самсона од бездјетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездјетних, Захарије и Јелисавете. Преко ангела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намјере.

Данас актуелно 5. октобар 2015

31:09 минута (4.47 МБ)

На крају видјела XXI

22:38 минута (3.89 МБ)

У данашњој емисији На крају видјела, говорићемо о режиму СВЈЕТСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ, о снази права која ступају на сцену, освијетљена тоталном политичком доминацијом, која је, увијек већ, производ прозападног духа, оног који у омасовљености види своју моћ, судећи према мјерилима популистичког карактера.

Питајте свештеника

98:44 минута (11.3 МБ)

У недјељу 4. октобра 2015. године гост емисије "Питајте свештеника" биo je Протојереј - ставрофор Момчило Кривокапић Архијерејски намјесник Бококоторски.

 

Данас актуелно 4. октобар 2015

35:16 минута (6.06 МБ)

Дјеца апокалипсе CXCIV

67:33 минута (9.68 МБ)

Ове недеље слушате „Исповјест јуродивог покајника“, интервју са Пјотром Мамоновим (Пётр Никола́евич Мамо́нов), култном личношћу Совјетске панк сцене, једним од најбољих руских глумаца познотог по јуродивим говорима без длаке на језику, који већ дуже од десет година живи као пустињак у селу Ефаново, и све више личи на оца Анатолија кога је глумио у филму „Острво“. Моли се, општи са Богом више него са остатком свијета. Некадашњи скандал мајстор данас има 64 године и вјерује да залази у предворје Вјечности. „Како сам дошао до вјере, не знам. Патио сам, био на самрти, умирао, хтјео да живим. Дозвао сам се памети и почео да се спасавам. Прво тијело. Онда сам и на душу почео да мислим. Понекад ми је веома тешко јер страсти кључају, кипе – ужас! Тада се молим: „Господе помилуј“! Помаже.

Православна Русија CXC

29:13 минута (4.19 МБ)

Ова 2015. година у Русији је проглашена годином књижевности. Тим поводом и поводом 120 година од рођења Сергеја Јесењина, у данашњој Православној Русији слушате стихове славног руског пјесника.

 

Хришћани говоре о Богу и животу LXXXIII

69:07 минута (11.87 МБ)

Поводом упокојења Протојереја - ставрофора Михаила Газоводе, у вечерашњој емисији, из архиве нашег Радија, доносимо интервју који је дао за ову нашу емисију.

 

Данас актуелно 3. октобар 2015

22:42 минута (10.4 МБ)

Музичка енциклопедија CLII

27:23 минута (3.92 МБ)

У емисији "Музичка енциклопедија" можете чути музику филмског композитора Војислава Костића. Прилог припремила Марија Станишић.

 

Тонски запис обраћања на првом дану научног скупа "Религија, политика, право" који се одржава у манастиру Подмаине у Будви

Tagged:
131:59 минута (22.66 МБ)

Међународни научни скуп „Религија, политика, право" почео је са радом 2. октобра 2015.   у манастиру Подмаине у Будви.

Организатор скупа, на коме учествије четрдесетак еминентних иностраних и домаћих научника из ових области, је Митрополија црногорско-приморска у сарадњи са Институтом за упоредно право и Центром за проучавање религије и вјерску толеранцију из Београда.

Отварајући скуп Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је између осталог казао да је од искони све управљено, усмјерено праведним путем.

„То је тако управо због тога што је све саграђено на правди. Правда је сама по себи својство истине. Истина, да би била истина, она мора и треба да буде правда", казао је Владика.

Данас актуелно 2. октобар 2015

28:27 минута (4.89 МБ)

Мајке хришћанке - Јоана Христодули Хатзи

69:40 минута (11.96 МБ)

Презвитера Јоана Лоизу је супруга блаженопочившег протопрезвитера Спиридона Димостенуса, дугогодишњег намјесника цркве Светог Димитрија, парохије Акрополиса у граду Никозији на Кипру. Ово двоје јеванђеоских прегалаца живјело је пуноћом истинског хришћанског живота непрестано творећи дјела милосрђа. Установе, које су основали ови добри Самарићани двадесетпрвог вијека, пружају и данас изобилну духовну и материјалну помоћ болеснима, сиромашнима, сирочадима, самохраним мајкама и избјеглим лицима, видајући ране најкрхкијим члановима друштва. Њихова љибав и брига учинковито је кријепила чак и оне далеко ван граница њихове матичне парохије.