Емисије

Данас актуелно 27. април 2015

32:30 минута (5.58 МБ)

Мати Макарија: "Човјеков пут у Васкрсење"

Tagged:
63:11 минута (10.85 МБ)

Предавање мати Макарије Игуманије манастира Соколица код Звечана на тему "Човјеков пут у Васкрсење" које је одржала, 23. априла 2015. године у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару у Београду.

 

Отац Немање С. Мрђеновић: "Православци пред искушењима Новог Свјетског Поретка"

Tagged:
63:16 минута (10.86 МБ)

У емисији Катедра доносимо предавање протонамјесника Немање С. Мрђеновића другог пароха кабраматског на тему "Православци пред искушењима Новог Свјетског Поретка" које је одржао 29. марта 2015. у храму Светог Саве у Флемингтону

Као и ранијих година у Сиднеју су за вријеме Часног Поста одржавана предавања за вјернике након недељних великопосних вечерњих богослужења која се из недеље у недељу саборно служе у некој од осам српских цркава у Сиднеју. Можда се неке теме тичу локалних прилика у Аустралији ипак је ријеч о веома интересантним предавањима.

Протојереј-ставрофор Миодраг Перић: "Учешће вјерних у Литургији”

35:09 минута (6.04 МБ)

У емисији "Огледало" доносимо предавање протојереја-ставрофора Миодрага Перића, пароха лазаричког и архијерејског намјесника сиднејског на тему "Учешће вјерних у Литургији” које је одржао 15. марта 2015. у храму Светог Саве у Мона Вејлу.

Као и ранијих година у Сиднеју су за вријеме Часног Поста одржавана предавања за вјернике након недељних великопосних вечерњих богослужења која се из недеље у недељу саборно служе у некој од осам српских цркава у Сиднеју. Можда се неке теме тичу локалних прилика у Аустралији ипак је ријеч о веома интересантним предавањима.

Питајте свештеника

83:17 минута (11.93 МБ)

У недјељу 26. априла 2015. године гост емисије "Питајте свештеника" био је протојереј Жељко Ћалић парох Зетски.

 

Данас актуелно 26. април 2015

32:36 минута (5.6 МБ)

Јерусалим од злата CXCI

90:20 минута (12.94 МБ)

У првом дијелу емисије емитујемо интервју Владике Пакачко-славонског Г.Јована дат РТРС 17.04.2015. године, а у другом дијелу слушате како је ове године обиљежено 70 година пробоја јасеновачких логораша Јасеновцу:

- Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г.Амфилохије, у присуству Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја и више Архијереја наше Свете Српске Православне Цркве служио у уторак 21. априла увече Вечерњу службу у цркви Светог Илије у Млаки, једном од јасеновачких логора у коме су биле заточене мајке са дјецом;

О језику роде да ти појем CLX

25:38 минута (4.4 МБ)

У црквеном дому на Немањином граду одржано је пјесничко вече посвећено књижевним ствараоцима из Црне Горе који су преминули од двије хиљадите године.

Православна Русија CLXXVII

32:06 минута (5.51 МБ)

Слушате дио вечери Друштва црногорско - руског пријатељства „Свети Петар Цетињски“, које је одржано у Подгорици 23. априла.

 

Хришћани говоре о Богу и животу LXIII

61:35 минута (10.58 МБ)

ОТАЦ ДАРКО ПЕЈИЋ: БУДИМО НАРОД РАДОСТИ И ЉУБАВИ

У овој епизодии емисије "Хришћани говоре о Богу и животу" гост уредника монаха Арсенија (Јовановића) био је свештеник Дарко Пејић парох бјелопољски.

"Будимо народ радости, јер Хришћанство је Љубав. Имајмо љубави за сваког"- поручује отац Дарко Пејић.

Музичка енциклопедија CXXXI

40:30 минута (6.96 МБ)

У емисији "Музичка енциклопедија" можете чути музику филмског композитора Алфредa Њумана. Прилог припремила Марија Станишић.

 

У емисији "Катедра" доносимо запис са промоције књиге "Ријеч о ћутњи" професора Вишње Косовић

Tagged:
46:22 минута (7.96 МБ)

У емисији "Катедра" доносимо запис са промоције књиге "Ријеч о ћутњи" професора философије, књижевника и пјесника Вишње Косовић, која је одржана у сриједу 22. априла 2015. године у Кући Иве Андрића у Херцег Новом.

На промоцији књиге говорили су теоретичар књижевности и естетичар проф. др Синиша Јелушић професор на Факултету драмских умјетности на Цетињу, преводилац Загорка Зечевић, професор философије Далијела Жижић, док је модератор вечери била Милина Ковачевић.

Данас актуелно 24. април 2015

26:12 минута (4.5 МБ)

Данас актуелно 23. април 2015

30:00 минута (5.15 МБ)

Bona fides – 200 година Другог српског устанка

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 19. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Први српски устанак од 1804. до 1813. године сурово је угушен, али, већ, 1814. године Хаџи Продановом буном наговештава се наставак борбе против турских власти, што се званично и уоквирује Другим српским устанком на Цвети, 23. априла 1815. године у Такову који ће повести кнез Милош Обреновић. Историја као темељна друштвена наука дала је свој суд о овом догађају а један од првих који је о њему писао био је Вук Караџић.

Данас актуелно 22. април 2015

42:00 минута (7.21 МБ)

Један обичан пут

60:04 минута (10.31 МБ)

Пред нама је нова репортажа монаха Арсенија (Јовановића) - Један обичан пут

 

У животу ништа није обично већ је, штавише, све потпуно чудесно.

Чудесан је један откуцај срца, једно зрно прашине и један фотон светлости.

Чудесан је један дан и једна ноћ, један поглед и једна кап кише.

Све може бити обично и суморно, али и чудесно и радосно, а то зависи од нас да ли пратимо и живимо овај моменат сада, у овом тренутку или допуштамо да нам живот измиче, маштајући о некој будућности која никада неће доћи.

У "Огледалу" доносимо васкршњу емисију серијала Агапе сниману у Загребу

55:41 минута (9.56 МБ)

У "Огледалу" доносимо васкршњу емисију серијала Агапе сниману  у  Загребу.

Ријеч је о занимљивом разговору са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом г. др Порфиријем и академиком Владетом Јеротићем, о значају Васкрса, о љубави и радости.

На тонском запису ове духовне вечери благодаримо интернет сајту Митрополије Загребачко-љубљанске.

Вјером кроз живот, 21. април 2015

67:06 минута (11.52 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом:

У овој емисији слушајте предавање Ранка Бурића из Београда на тему "Слепоћа и комензација - оглед о преосталим чулима".